13-12-2023

Op weg naar een elektrische toekomst.

Vanaf 2029 mogen er in Vlaanderen enkel nog nieuwe wagens verkocht worden als ze 100% elektrisch zijn.

technologieelektrisch

Een elektrische toekomst wacht op ons

Het is beslist. Vanaf 2029 mogen er in Vlaanderen enkel nog nieuwe wagens verkocht worden als ze 100% elektrisch zijn. Ook op Europees niveau werden gelijkaardige beslissingen genomen. De Europese Unie verbiedt de verkoop van nieuwe brandstofwagens vanaf 2035. Dat betekent dat ons wagenpark geleidelijk zal elektrificeren. Vrijwel alle merken zijn aan het evolueren naar een elektrische toekomst. KGM heeft al de Korando e-Motion in het gamma en ook de elektrische versie van Torres is op komst. Maar zullen er tegen 2029 genoeg laadpalen zijn?  

Met de nieuwe fiscaliteit voor bedrijfswagens toont de overheid dat het haar menens is op het vlak van elektrificatie. Vanaf 2026 zijn enkel nog volledig elektrische bedrijfswagens fiscaal aftrekbaar. En ook met het recente Vlaams klimaatakkoord schakelt de overheid een versnelling hoger. Vanaf 2029 kan je geen nieuwe wagen met brandstofmotor meer kopen, zelfs geen plug-in hybride. Enkel nieuwe elektrische wagens zullen nog mogen verkocht worden. Maar zijn we daar klaar voor? Bij KGM kijkt men alvast vol vertrouwen vooruit naar een elektrische toekomst. Met de Korando e-Motion heeft het merk een volledig elektrische SUV in het gamma. En daar wordt binnenkort de nieuwe en eveneens 100% elektrische Torres aan toegevoegd. Op het vlak van laadpalen is echter een inhaalbeweging nodig in ons land. 

Blauwe Korando e-Motion die aan de laadpaal hangt.
Blauwe Korando e-Motion die aan de laadpaal hangt.

Ambitieuze elektrische doelstellingen

Over enkele jaren zal je overal kunnen opladen. Niet alleen thuis maar ook onderweg, op het werk, terwijl je winkelt en je wagen hebt achtergelaten in een publieke parking, … De overheid heeft ambitieuze doelstellingen op dat vlak. Tegen 2023 moeten kantoorparkings al voor 10% uitgerust zijn met oplaadpunten. Vijf jaar later moet dat 20% zijn. Voor openbare parkeerruimtes is dat 5% in 2025 en 10% in 2030. Woon je in een appartement met bijhorende parkeerplaats? Dan moeten de eigenaars van (de milieuvergunning van) de parkeerplaats op hun kosten een oplaadpunt installeren voor jou. Heb je een woning met garage of carport? Dan zijn er vele laadoplossingen voor thuis, bovenop alle publieke laadpunten die je overal ziet opduiken. Kies dus gerust voor de Korando e-Motion van KGM. Via een publieke DC-lader kan deze elektrische SUV in slechts 33 minuten tot 80% opgeladen worden. Je gaat dus altijd ontspannen de weg op. Daar draagt ook het ruime en comfortabele interieur aan bij. Het zitcomfort van de zetels is hemels en de cockpit bedient je op je wenken met een volledig digitale instrumentencluster en groot centraal scherm. Dit is elektrisch rijden zoals het hoort.